Wednesday, June 13, 2012

Εκλογές 17 Ιούνη: Ξανά Αριστερά για τη ρήξη με τα Μνημόνια!Με τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα ξεσηκωμού στους εγχώριους και Ευρωπαίους δυνάστες του και σηματοδότησε το τέλος της κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην πολιτική ζωή τη χώρας. Όσο κι αν οι μιντιακοί εκπρόσωποι του οικονομικού κατεστημένου προσπαθούν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα κατά το δοκούν, το σαφές μήνυμά του είναι η τιμωρία των δύο (πρώην) μεγάλων μνημονιακών κομμάτων, που σημείωσαν τα ιστορικά χαμηλότερα ποσοστά τους από τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης, η στροφή του λαού προς την αριστερά και η σε καθαρά πλειοψηφικό ποσοστό απόρριψη της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα εδώ και δύο χρόνια.

Η εκλογική άνοδος των κομμάτων της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς με την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόοδο του ΚΚΕ και τον τριπλασιασμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση από αυτά του 27% περίπου των ψήφων. Είναι πρωτίστως μια νίκη του Ελληνικού λαού, που τα δύο προηγούμενα χρόνια έδωσε έναν τιτάνιο αγώνα, κατέβηκε σε μαζικές διαδηλώσεις, οργάνωσε απεργίες, αντιστάθηκε στην αστυνομική βία και τη μιντιακή προπαγάνδα, και έστησε δίκτυα αλληλεγγύης προκαλώντας ένα διεθνές κίνημα λαϊκής αλληλεγγύης. Ήδη το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα αυτής της νίκης είναι ότι τα νέα μέτρα κοινωνικής εξαθλίωσης που προβλέπονταν για τον Ιούνιο πάγωσαν.  Φίδια έχουν ζώσει τους πολιτικούς εκπροσώπους των ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων που είναι αντιμέτωποι με την πρώτη εκλογική εξέγερση στην Ευρώπη ενάντια στην αντεργατική πολιτική τους. Ελπίζουμε η δεύτερη να έρθει σύντομα με την απόρριψη της Συνθήκης της Λιτότητας από τον ιρλανδικό λαό.

Τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), παρά την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία, δεν μπόρεσαν να στήσουν άλλη μια κυβέρνηση εντολοδόχο της Τρόικας, καθώς έβλεπαν ότι γρήγορα θα γκρεμιζόταν από νέους αγώνες.

Η νέα προεκλογική περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την έντονη προσπάθεια εκφοβισμού του λαού από τόσο από το εγχώριο αστικό μπλοκ, όσο και από εκπροσώπους του γερμανικού (Mέρκελ, Σόιμπλε), γαλλικού (Φαμπιούς) και ευρύτερα ευρω-ενωσιακού (Μπαρόζο, ΕΚΤ) ιμπεριαλισμού. Η Γερμανίδα Καγκελάριος παρεμβαίνει ευθέως στα εσωτερικά της χώρας, προτείνοντας δημοψήφισμα για το ευρώ, το G8 τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μνημόνια που μόλις απέρριψε και εκλογικά ο λαός της και οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να τζογάρουν υποβιβάζοντας την ελληνική οικονομία.


Εμείς, όπως καιγια τις εκλογές της 6ης Μάη, συνεχίζουμε να καλούμε τους Έλληνες του Βελγίου να ψηφίσουν, και να στηρίξουν και πάλι την αριστερά, δηλαδή  ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η άμεση καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και μνημονίων, και μια σειρά μέτρων άμεσης αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικοποίησης τραπεζών και βασικών παραγωγικών τομέων με τη στήριξη του λαού στους δρόμους, στους χώρους εργασίας και στις απεργίες.

Δεν αναγνωρίζουμε το δίλημμα “ευρώ ή χάος”. Αν ο λαός κατορθώσει να έχει μια κυβέρνηση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του, αυτή θα πρέπει να πορεύεται με γνώμονα τις ανάγκες και τις κατακτήσεις του, όχι με γνώμονα τα συμφέροντα μιας δράκας τραπεζιτών και ευρωκρατών που θέλουν μονάχα να διασώσουν τα κέρδη τραπεζών και πολυεθνικών. Με δεδομένο, ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί και όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις παραμένουν δέσμιες τέτοιων συμφερόντων, τα κόμματα που είναι υπέρ της κατάργησης των μνημονίων  πρέπει να έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, εφόσον η άλλη πλευρά χρησιμοποιήσει το νόμισμα ή τη νομοθεσία της ΕΕ για να εμποδίσει τον ελληνικό λαό να προστατεύσει την αξιοπρέπεια του. Δεν μπορεί η αριστερά να στρουθοκαμηλίζει και να ακροβατεί. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δημιουργήθηκε και κυριαρχείται από βιομήχανους και τραπεζίτες, οι άμεσες ανάγκες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να περιμένουν αν και πότε αυτή θα μεταμορφωθεί σε Ευρώπη των λαών. Ίσα-ίσα, οι Έλληνες εργαζόμενοι μπορούν να πρωτοστατήσουν ώστε οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί που παγιδεύονται στη μέγγενη των νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων λιτότητας να ξεσηκωθούν και να ανατρέψουν τα αντιλαϊκά μέτρα που τους επιβάλλονται

Γι΄αυτό και τα κόμματα της αριστεράς πρέπει τώρα να προετοιμάσουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα και να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις για το πώς θα πραγματοποιηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη, εφόσον το απαιτούν τα συμφέροντα του λαού , και με τους όρους του. Η έξοδος, που είναι μία πιθανή εξέλιξη, δεν ισοδυναμεί με καταστροφή. Καταστροφή είναι ο δρόμος της Τρόικας και των εγχώριων εκφραστών της, που εξαθλιώνει τη μεγάλη μάζα των Ελλήνων μέρα με τη μέρα, διαλύει υποδομές όπως η υγεία και η παιδεία, οξύνει την κοινωνική ανισότητα  και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις και κρατάει όμηρους τις ζωές των πολλών στην κερδοφορία των λίγων.

Σε αυτή τη συγκυρία ανώδυνες λύσεις δεν υπάρχουν. Οι εκλογές είναι το πρώτο βήμα, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και μετά από αυτές. Με τον ελληνικό λαό στους δρόμους και στις απεργίες, και εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη από το βελγικό λαό σε μια πορεία ρήξης με τα Μνημόνια, και στο χτίσιμο μιας πραγματικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

17 ΙΟΥΝΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 

====================1 comment:

  1. Manifestation contre l'austérité en Grèce: Appel à la poursuite des actions http://www.levif.be/info/belga-generique/manifestation-contre-l-austerite-en-grece-appel-a-la-poursuite-des-actions/article-4000116298516.htm#

    ReplyDelete