Monday, February 27, 2012

Επίσκεψη της Υφυπουργού Παιδείας στις Βρυξέλλες


Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, η Συνομoσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου διοργάνωσε εκδήλωση στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, στην οποία ήταν καλεσμένη η Υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην εκδήλωση επρόκειτο η Υφυπουργός να συναντηθεί με Έλληνες γονείς και εκπαιδευτικούς, με στόχο να συζητήσει τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης και θέματα που αφορούν την ελληνική παιδεία στη διασπορά, και ειδικότερα στο Βέλγιο.

Κατόπιν η Υφυπουργός επρόκειτο να παραβρεθεί στην εκδήλωση κοπής πίτας της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ, η οποία επίσης διοργανώθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας. Το πρόγραμμα της Υφυπουργού ήταν αναρτημένο στο διαδίκτυο.

Έτσι, ορισμένα μέλη της Πρωτοβουλίας θέλησαν να συμμετάσχουν στην πρώτη εκδήλωση,  τη συζήτηση με τους γονείς και εκπαιδευτικούς. Μόνο που φτάνοντας στην αίθουσα, βρέθηκαν προ εκπλήξεως: η αίθουσα φυλασσόταν και η είσοδος δεν επιτρεπόταν. Η αρχική δικαιολογία ήταν πως πρόκειται αυστηρά για συνάντηση της Υφυπουργού με εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων. Σε ερώτησή μας γιατί παρίσταντο και άτομα που δεν ήταν τέτοιοι εκπρόσωποι, η απάντηση ήταν πως επρόκειτο για μέλη του Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας, που διοργάνωνε την εκδήλωση. Μόνο που μέσα στην αίθουσα παρεβρίσκονταν και πρόσωπα που δεν ήταν ούτε εκπρόσωποι συλλόγων γονέων, ούτε μέλη του Δ.Σ.

Σε κάθε περίπτωση, και κατόπιν απαίτησής μας, περιμέναμε υπομονετικά μέχρι να αποσαφηνιστεί αν η Υφυπουργός θα μας δεχτεί και πότε, ενώ η είσοδος προς την αίθουσα φυλασσόταν από κάποιον που δήλωσε μέλος του ΠΑΣΟΚ, και κατόπιν συνοδός της Υφυπουργού, ιδιότητα την οποία αρνήθηκε λίγη ώρα αργότερα. Ο εν λόγω κύριος μας ρώτησε αν είμαστε «από αυτούς που κάνουν φασαρίες» και μας είπε ότι «άμα κάνετε φασαρίες, γι’αυτό δε θα σας αφήνουν να μπείτε».

Εν ολίγοις, η Υφυπουργός αρνήθηκε να μας δει. Αρνήθηκε να συναντηθεί με Έλληνες πολίτες που ζουν στο Βέλγιο και είναι μέλη της Κοινότητας Βρυξελλών, μέλη της Πρωτοβουλίας που επιθυμούσαν να της θέσουν τα εξής ζητήματα:
  • ·         Υπάρχουν ακόμα σχολεία στην Ελλάδα που λειτουργούν χωρίς σχολικά βιβλία, οργανικές θέσεις μένουν κενές, δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση κτλ.
  • ·         Εξαιτίας των συγχωνεύσεων, πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, προτού ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση
  • ·         Ελληνικά σχολεία κλείνουν στο εξωτερικό, αφήνοντας την ομογένεια χωρίς τη δυνατότητα να παράσχει στα παιδιά βασικές γνώσεις ελληνικής γλώσσας: η εκπαίδευση που παρεχόταν ως τώρα στους ομογενείς, προφανώς και είχε πολλά προβλήματα και αρνητικά στοιχεία. Αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να την αναβαθμίσει, προτίμησε την προκρούστεια λύση της κατάργησής της

Η επίσκεψη της Υφυπουργού παρουσιάστηκε από την Ελληνική Κοινότητα και την τοπική του ΠΑΣΟΚ, σαν μεγάλη επιτυχία, λόγω της υπογραφής Χάρτας συνεργασίας με την Βελγίδα Υπουργό, βάσει της οποίας εισάγεται η διδασκαλία των ελληνικών στα βέλγικα σχολεία. Προφανώς, με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο θεωρεί πως μπορεί να καλύψει το κενό που προκαλεί η επικείμενη κατάργηση των ελληνικών σχολείων, ενώ μετακυλύει το κόστος στο κράτος υποδοχής, αλλά και στους ίδιους τους γονείς που θα πρέπει να βρουν ιδιώτες για να καλύψουν το κόστος της εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων φροντίζει να ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής την  –κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα- δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, εισάγοντας πλέον και θεσμικά τους ιδιώτες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και προσφάτως και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου ελλείψει πόρων οι γονείς και εκπαιδευτικοί αναζητούν ιδιωτικές χορηγίες. Η παιδεία γίνεται έτσι άλλο ένα εμπόρευμα προς εκμετάλλευση με στόχο το κέρδος των ολίγων, και όχι τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καταδικάζει τους εκπαιδευτικούς σε μισθούς πείνας, αυξάνοντας φυσικά τα όρια συνταξιοδότησης, κόβοντας θέσεις εργασίας και  διαλύοντας υποστηρικτικές δομές.

Προφανώς αυτά φοβόταν οτι ακούσει η Υφυπουργός και αρνήθηκε να μας δει. Αυτά δοκιμάσαμε να της πούμε, όταν λίγο αργότερα την πετύχαμε ενώ προσπαθούσε να φύγει απαρατήρητη, και μας είπε ότι δήθεν δεν είχε χρόνο και ότι την επόμενη φορά θα μας κλείσει ραντεβού.

Ως μέλη της Κοινότητας Βρυξελλών, εκφράζουμε την οργή μας για το γεγονός, που αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της πλήρους αποξένωσης της μνημονιακής κυβέρνησης από τον Ελληνικό λαό, εντός και εκτός Ελλάδας, και καλούμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας εντός της Κοινότητας να απαντήσουν γιατί φυγάδευσαν την Υφυπουργό χωρίς να μας δοθεί η ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της για την μεσαιωνική κατάσταση στην οποία έχει φέρει η κυβέρνησή της την παιδεία στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται 

No comments:

Post a Comment