Monday, April 8, 2013

Εκλογές ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, 21 Απριλίου: το πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας

Για μια Κοινότητα αγώνων και αλληλεγγύης 

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται, μετά από τρία χρόνια μαχητικής παρουσίας στις Βρυξέλλες αποφάσισε να κατέβει για πρώτη φορά στις εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών με τη διάθεση να αλλάξει ριζικά το στίγμα της. Στόχοι μας είναι: να ακουστεί επιτέλους και στην Κοινότητα η φωνή της Ελλάδας που αντιστέκεται× να τεθεί η Κοινότητα στην υπηρεσία αυτών που την έχουν πραγματικά ανάγκη, δηλαδή των εργαζομένων, άνεργων και φοιτητών από την Ελλάδα× να λειτουργήσει ως μια ανοιχτή και δημοκρατική οντότητα × να συμβάλει στην ενότητα ανάμεσα στους λαούς και τους εργαζομένους της Ελλάδας και του Βελγίου.

Αυτές είναι κάποιες προτάσεις για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, προϊόν συνδιαμόρφωσης από όλα τα μέλη της πρωτοβουλίας μας μέσα από μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία.


1. Στήριξη των νέων μεταναστών

Ο στόχος αυτός αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, με δεδομένο το πρωτόγνωρο κύμα Ελλήνων, νέων κατά κανόνα ανθρώπων, που καταφθάνει στη βόρεια Ευρώπη. Για πολλούς η μετάναστευη είναι η μόνη λύση σε μια χωρά κατεδαφισμένη από τις ακραίες πολιτικές λιτότητας που έχουν οδηγήσει σε πενταετή και πλέον ύφεση και πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας.

Η στήριξη αυτή δεν θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ούτε θα συνοψίζεται στο να βολέψουμε κάποιον στην μαύρη σε κανένα πιτάδικο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Θα περνάει από την ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα των μεταναστών στο Βέλγιο (εργασιακά και αλλά), μέσω τακτικών συναντήσεων με συνδικάτα (μια σχετική εκδήλωση που οργανώσαμε είχε ευρεία συμμέτοχη και κατέδειξε το μέγεθος της ανάγκης) και την ευρύτερη πλαισίωση και υποστήριξη για μια αγωνιστική ένταξη στην Βελγική κοινωνία.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στο θέμα των γλωσσών, με ενημέρωση για τις δυνατότητες εκμάθησης γαλλικών και ολλανδικών που δεν θα εξαντλείται σε έναν κατάλογο με τηλέφωνα σχολών, αλλά θα προβλέπει πιο εξειδικευμένη κατατόπιση, καθώς και μια προσπάθεια οργάνωσης κάποιων υποστηρικτικών μαθημάτων σε επίπεδο κοινότητας και την προώθηση της αλληλοδιδακτικής με Βέλγων που μαθαίνουν ελληνικά.

Επίσης μια καλύτερη πλαισίωση είναι απαραίτητη σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής στους βρυξελλιώτικους δήμους, τις προθεσμίες, τα δικαιολογητικά κλπ.

2. Πολιτική παρέμβαση και δράση

Η ΕΚΒ λόγω της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες είναι ένας νευραλγικός χώρος παρέμβασης για να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας που αντιστέκεται στη μνημονιακή βαρβαρότητα, ειδικά σε αυτήν την περίοδο κλιμάκωσης των εκβιαστικών διλημμάτων εκ μέρους των Ευρωπαϊκών οργάνων προς τους λαούς της Ευρώπης.

Μέχρι τώρα, η ΕΚΒ περιοριζόταν σε τεμενάδες προς μνημονιακούς ευρωβουλευτές και κυβερνητικούς παράγοντες και μάλιστα σε πριβέ εκδηλώσεις με φέις κοντρόλ, όπως είχε γίνει με την περίπτωση της τέως υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Εμείς λοιπόν προτείνουμε όλες οι συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες να είναι ανοιχτές για όλους.

Χρέος της ΕΚΒ πρέπει επίσης να αποτελεί η ενημέρωση της βελγικής κοινωνίας για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, για να αντιπαρέλθουμε το όργιο γενίκευσης και καρικατούρας των τοπικών κυρίαρχων μέσων. Η πραγματικότητα της κοινωνικής καταστροφής που επιβάλλεται από τις ελληνικές κι ευρωπαϊκές οικονομικές ελίτ πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για την κινητοποίηση της βελγικής κοινωνίας πριν γνωρίσει παρόμοιες καταστάσεις. Οι αγώνες των λαϊκών κινημάτων στην Ελλάδα για ρήξη με τις τωρινές πολιτικές και για να πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του μπορούν να εμπνεύσουν και στο Βέλγιο.

Θα επιδιώξουμε την σύσφιξη των σχέσεων της ΕΚΒ με τα κοινωνικά και εργατικά κινήματα του Βελγίου στον κοινό αγώνα κατά των πολιτικών λιτότητας και ισοπέδωσης των δημοσίων υπηρεσιών, των εργατικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών που προωθεί η ΕΕ. Η πρωτοβουλία έχει ήδη συμμετάσχει σε δράσεις βελγικών και πανευρωπαϊκών κινημάτων, πορείες, εκδηλώσεις με Βελγικά συνδικάτα και άλλες οργανώσεις.

Τέλος θα καταγγείλουμε και θα σταθούμε απέναντι σε κάθε ρατσιστικό ή φασιστικό φαινόμενο και κάθε απόπειρα παλινόρθωσης του παρακράτους στην Ελλάδα (ΧΑ αλλά και ακροδεξιά στροφή τρικομματικής κυβέρνησης), καθώς και παρόμοια φαινόμενα στο Βέλγιο. Συμμετέχουμε στις δραστηριότητες του βελγικού κινήματος ενάντια στην ντόπια ακροδεξιά και την ένταση της κρατικής καταστολής (πρόστιμα και βία σε εργαζόμενους και διαδηλωτές). Θα είμαστε σε ετοιμότητα απέναντι στο ενδεχόμενο εμφάνισης ελληνικών ακροδεξιών οργανώσεων στο Βέλγιο.

3. Πολιτιστικά

Στην πολιτιστική της δραστηριότητα, η ΕΚΒ έως τώρα έχει αποδειχτεί απελπιστικά φτωχή, και αφόρητα εθνοκεντρική και συντηρητική.

Η πρωτοβουλία μας προτείνει τα εξής:

- Προβολή και στήριξη νέων Ελλήνων καλλιτεχνών μεταναστών στο Βέλγιο

- Άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με βέλγικους πολιτιστικούς φορείς, αλλά και με άλλες κοινότητες των Βρυξελλών (ευρωπαϊκές και μη)

-Προβολή εναλλακτικών και πολιτικοποιημένων έργων που να μιλάνε για την Ελλάδα του σήμερα (ντοκιμαντέρ, νέο ελληνικό σινεμά).

Η πρωτοβουλία θα επιδιώξει – με την απαραίτητη προεργασία - την εξασφάλιση χρημάτων από βελγικούς φορείς για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως και κάποιων μορφωτικών δραστηριοτήτων.

4. Λειτουργία Κοινότητας

Η πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΚΒ που καταψήφισε για πρώτη φορά τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ. ήταν αποκαλυπτική. Κατέδειξε όλη την μιζέρια, την παρακμή και την αδιαφάνεια που επικρατεί: συνελεύσεις-φαντάσματα χωρίς ημερησία διάταξη, κλειστές εκδηλώσεις, ασαφή οικονομικά (δεν δηλώνεται στον ισολογισμό από πού προέρχονται και πού πηγαίνουν τα έξοδα και έσοδα).

Εμείς προτείνουμε διαφανείς διαδικασίες με τακτικές συνελεύσεις και ΔΣ ανοιχτά για όλους με έγκαιρη ενημέρωση και μια προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης των μελών της Κοινότητας που θα ενθαρρύνει τη μαζικότερη συμμέτοχη τους.

Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο εκσυγχρονισμός της υποτυπώδους και ουσιαστικά άχρηστης ιστοσελίδας (ακόμα να ανέβει το ψηφίσμα για τη ΧΑ που εγκρίθηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση!), έτσι ώστε να παρέχει πραγματικές πληροφορίες και να πάψουν οι Έλληνες των Βρυξελλών να ενημερώνονται αποκλειστικά από το εξωκοινοτικό site του newsville ή τη νεοφιλελεύθερη εφημερίδα Πρωτοπόρος.

9 comments:

  1. Suppose you created a group called Pals that included your best
    friends. This is another Wi-Fi solution to sending music over to speakers for Android
    users. The phone is allied with the some advanced sensors such as three-axis gyro, accelerometer, proximity sensor and ambient light sensor.



    My webpage - apple tv

    ReplyDelete
  2. Demand is strong and expected to increase over the coming year.
    A Smartphone is a mobile phone that runs complete
    operating system software, with PC-like functionality.

    If you don't like to cook or feel like you don't have time, there are apps for restaurants also.


    my web site - samsung galaxy s4

    ReplyDelete
  3. It also offers optimum exposures when you're shooting backlit with the help of HDR mode. Of course, choosing a camera body doesn't lock you into only using lenses by that manufacturer, as there are several good third-party lens makers producing quality lenses for both Canon and
    Nikon cameras. In order to remove the lens,
    depress the lens release button and rotate the
    lens clockwise.

    Here is my blog; nikon d7100

    ReplyDelete
  4. For these prime functions, you'll should pay back about $1799. 1: The $2,250 Swarovski-studded 32GB i - Pad, 5 Ridiculously Expensive Apple Gadgets You Won't Believe Are Real, and $20,
    000 Diamond Studded Apple IPad, the Most Expensive IPad Yet.
    Go with the Pro if you need any kind of external connectivity options.


    Here is my blog ... mac air

    ReplyDelete
  5. To give life, a button on the side shows the charge level.
    You can't help but appreciate the Apple Macbook series of notebooks, especially the MA897LL A. Moreover, remember to follow your area’s guidelines on how to properly dispose of old Mac - Book batteries.

    Here is my web site: mac book pro

    ReplyDelete
  6. However, the spokesperson further clarified that the Galaxy S4 in the UK will be
    available with a 1. Both support tethering and have a GPS transceiver
    with A-GPS. Then it was dragged by a string and
    the results are there in front of you.

    Have a look at my web-site - samsung galaxy s4

    ReplyDelete
  7. Typically the t100577 nest learning thermostat can be described as modern newer sorts of thermostat.
    Recent times have noticed a massive increase the realm of computerized thermostats, nest looks to
    turn bradenton surrounding. This is the second installment from my
    Go Green & Save Some Green Series where I will share with you
    a few simple and effective tips on how to start becoming green around the
    house.

    ReplyDelete
  8. It's a very interesting concept where you have to balance objects perfectly on the field which are provided to you. In contrast, the 5DIII exhibits no loss of fine detail at ISO 6400. I love taking pictures of insects and flowers in ways that most people miss.

    Also visit my web-site canon 5d mark iii review

    ReplyDelete
  9. Sales of the Kindle Fire are going better than expected.
    1 tablet supports 1080p HD video playback with 1280x800 capacitive
    display, which will bring you an exciting movie enjoyment.
    3GHz Nvidia Tegra 3 quad-core processor plus 1GB of RAM.


    my web-site: samsung galaxy tab

    ReplyDelete