Wednesday, September 18, 2013

O πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών αψηφά την Γενική Συνέλευση και δηλώνει ότι θα συναντούσε το Μιχαλολιάκο



Το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών στα χνάρια της κυβέρνησης Σαμαρά
Η τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΒ (11/9) έγινε λίγες μέρες πριν τον τραυματισμό στον Πειραιά εννιά μελών του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων πολλοί συνδικαλιστές και τη δολοφονία του αγωνιστή Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής .  

Σε αυτήν τη συνεδρίαση η πλειοψηφία που αποτελείται από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ  μας «ενημέρωσε» ότι ο πρόεδρος μπορεί να συναντιέται ως εκπρόσωπος της Κοινότητας με όποιον θέλει, χωρίς απαραίτητα να ενημερώνει το ΔΣ της ΕΚΒ. Ο κ. Αργυρόπουλος μας διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι, αν αύριο ερχόταν στις Βρυξέλλες ο αρχιναζιστής Μιχαλολιάκος, θα τον συναντούσε ως αρχηγό «κοινοβουλευτικού κόμματος». Όταν του υπενθυμίστηκε ότι υπάρχει απόφαση Γενικής Συνέλευσης της Κοινότητας που μιλά για ανάγκη απομόνωσης, καταδίκης και αποκλεισμού της εγκληματικής συμμορίας «Χρυσή Αυγή» από κάθε δραστηριότητα της Κοινότητας, έκανε ότι δεν άκουγε . Από το Μάρτη που το συγκεκριμένο ψήφισμα έχει εγκριθεί, η πλειοψηφία αρνείται να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ΕΚΒ.


Γενικότερα, η πλειοψηφία της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ) έδειξε να ακολουθεί πιστά τις πρακτικές ακραίου αυταρχισμού και κατάργησης κάθε έννοιας δημοκρατικής λειτουργίας που εξαπολύει εναντίον του λαού η κυβέρνηση στην Ελλάδα.  

Στα πρακτικά της συνεδρίασης της 13ης Ιούνη φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΕΚΒ αποφάσισε, μετά από πρόταση της Πρωτοβουλίας, τη διενέργεια ενημερωτικών εκδηλώσεων κάθε 4μηνο για τους  «νεοφερμένους Έλληνες» κι ότι η πρώτη θα λάμβανε χώρα στις 6 Οκτώβρη. Πρόκειται για εκδήλωση ενημέρωσης από Βέλγους συνδικαλιστές σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων σε μισθούς, άδειες, επιδόματα κα. Συμφωνήθηκε να αναλάβει η Πρωτοβουλία την πρακτική διοργάνωση λόγω πρότερης εμπειρίας. Στο τελευταίο ΔΣ όμως, κι αφού η εκδήλωση αυτή είχε ανακοινωθεί, ο πρόεδρος Δ.Αργυρόπουλους ισχυρίστηκε ότι η ΕΚΒ απλά παραχωρεί την αίθουσα στην Πρωτοβουλία, αλλά ότι «ποτέ δε συμφωνήθηκε ότι είναι και δική της εκδήλωση»! Από την άλλη, στις αρχές του καλοκαιριού, πριν καν παρθεί τυπικά απόφαση από το ΔΣ ανακοινώθηκε εκδήλωση για να ενημερωθούν οι κατέχοντες περιουσία στην Ελλάδα και στο Βέλγιο πώς τους συμφέρει καλύτερα να συμπληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στις δύο χώρες. Καμία συζήτηση δεν έγινε ποτέ για το ποιοι θα είναι οι ομιλητές, επιτρέποντας έτσι σε συγκεκριμένους (και όχι άλλους) επαγγελματίες να κάνουν και τη διαφήμισή τους, ώστε να προσεγγίσουν νέα πελατεία. Η αντίφαση των δύο περιστατικών δείχνει ανάγλυφα το ποιες είναι οι προτεραιότητες για την πλειοψηφία της ΕΚΒ: παντελής έλλειψη πρωτοβουλίας κι ενδιαφέροντος για τους νέους μετανάστες – αποκλειστική ενασχόληση με όσους έχουν κάποια υπάρχοντα για να ανησυχούν για αυτά. Η πρωτοβουλία δεν ήταν αντίθετη στο να γίνει και η δεύτερη εκδήλωση - αν και όχι με τον αυθαίρετο αυτό τρόπο –αλλά αξίζει να τονιστεί το ποιες είναι οι προτεραιότητες του καθενός, όπως και το ότι ο κ. Αργυρόπουλος μάλλον δε θέλει να… «λερώνεται» το όνομα της Κοινότητας με ενημερώσεις Ελλήνων μεταναστών.

Στο τελευταίο ΔΣ, η πλειοψηφία αποφάσισε την «επιστροφή» στη Νέα Δημοκρατία 300 ευρώ, γιατί «κατά λάθος έβαλε ένα παραπάνω νοίκι», για το δεύτερο κτίριο της κοινότητας που μέχρι πρόσφατα νοίκιαζε. Αν δει όμως κανείς την κατάσταση στην οποία άφησε η ΝΔ το κτίριο αυτό, ακαθάριστο και χωρίς να κληθεί η Bruxelles Proprété για να απομακρυνθούν τα άχρηστα αντικείμενα, θα σκεφτεί ότι οποιοσδήποτε σπιτονοικοκύρης θα κρατούσε τα χρήματα αυτά ως εγγύηση. Όταν ρωτήσαμε αν υπάρχει συμβόλαιο και αποδείξεις, σχεδόν βάλαν τα γέλια.

Το κύριο θέμα του τελευταίου ΔΣ όμως ήταν ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του. Επικαλούμενη το καταστατικό που ορίζει ότι τυπική αντικατάσταση του τακτικού μέλους του ΔΣ από το αναπληρωματικό γίνεται όταν το πρώτο παραιτηθεί ή απουσιάσει επανειλημμένα και αδικαιολόγητα, η πλειοψηφία παραλύει τη λειτουργία του ΔΣ επιβάλλοντας, να μη μετράνε οι ψήφοι των αναπληρωματικών, όταν κάποιο τακτικό μέλος απουσιάζει δικαιολογημένα. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τη συλλογική λειτουργία των συνδυασμών και την ενασχόληση περισσότερων ανθρώπων με τα της Κοινότητας και αγνοεί το ότι οι ψηφοφόροι δε ψήφισαν μόνο πρόσωπα αλλά και συνδυασμούς, επειδή συμφωνούσαν με τις θέσεις και τα προγράμματά τους. Και για να το πούμε και πιο απλά, επειδή οι φιλοκυβερνητικές παρατάξεις βρίσκονται υπό διάλυση αδυνατώντας να πείσουν τα ίδια τους τα μέλη για την ορθότητα των πράξεων τους, τρέμει το φυλλοκάρδι τους μη και χάσουν κανένα ΔΣ κι έτσι δυσκολεύουν το μοίρασμα των βαρών ανάμεσα στα μέλη των μικρότερων παρατάξεων, οι οποίοι είναι –σημειωτέον - εργαζόμενοι και όχι συνταξιούχοι. Η επιμονή τους σε μια προσωποπαγή προσέγγιση του δικαιώματος ψήφου στο ΔΣ, δεν είναι άσχετη βέβαια και με τους φεουδαρχικού τύπου εσωτερικούς ανταγωνισμούς τους για καρέκλες, τίτλους και οφφίτσια. Το πρακτικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εξαιρετικά βραδυκίνητη λειτουργία του ΔΣ.

Η πλειοψηφία αποφάσισε, ακόμα, να περιορίσει το δικαίωμα λόγου όλων των μελών της Κοινότητας στα ΔΣ, παρόλο που αυτό διασφαλίζεται από το καταστατικό: «Τα μη τακτικά μέλη του ΔΣ θα μπορούν να τοποθετούνται μόνο ως δευτερολογίες κι αυτό αν θέλει ο πρόεδρος», είπαν. Όποιος βέβαια έχει το βίτσιο να έρθει ποτέ σε ένα ΔΣ, θα ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει κάποια διαδικασία πρωτολογιών – δευτερολογιών. Συνεπώς, το μόνο που επιδιώκει η πλειοψηφία με το συγκεκριμένο μέτρο, είναι ο περιορισμός των ενοχλητικών γι’αυτούς φωνών.

Η στάση του κ. Αργυρόπουλου και της πλειοψηφίας της κοινότητας μπορεί να συνοψισθεί στα εξής: 1) αδιαφορία ως και εχθρότητα προς τους νέους εργαζόμενους και ανέργους, 2) ευνοϊκή μεταχείριση στους κομματικά «ημέτερους», 3) δυσλειτουργία , 4) προσπάθεια πάταξης κάθε αντιπολίτευσης και 5) πολιτική κάλυψη των δολοφόνων Ναζιστών.

Σκεφτείτε τώρα την Ελλάδα, τις μαζικές απολύσεις και περικοπές μισθών κι επιδομάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους Σταυρίδηδες και τους Μελισανήδηδες που πλουτίζουν από τα δωράκια της κυβέρνησης, την ολική διάλυση κάθε δημόσιου οργανισμού πέρα από την αστυνομία, τις μη-ψηφοφορίες στη βουλή και τέλος τη μη καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής και την ανοχή σε σενάρια συγκυβέρνησης  Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή και θα δείτε ότι η πλειοψηφία της ΕΚΒ είναι δυστυχώς σε απόλυτη στοίχιση με την αυταρχική και αντιλαϊκή κυβέρνησή του.   


No comments:

Post a Comment